مرحوم نراقى در عهد قاجاریه و در دوران پادشاهى فتحعلى شاه قاجار مىزیسته.
دوره قاجاریه از شگفتانگیزترین ادوار تاریخ ایران است.دورهاى است که قدرتهاى بزرگ جهان از اقصى نقاط دنیا به علل گوناگون چشم به آن دوخته بودند.
و ایران مرکزى شده بود که تمام قدرتها دور آن دایره زده بودند (9) .
روسها قسمتى از نواحى شمالى ایران را اشغال کرده، و به بدترین وضع با اهالى آنجارفتار مىکردند.
پس از شکست ایران در جنگهاى اول با روسیه (1230 مطابق با 1815 میلادى) و از دست دادن برخى از ولایات و نقاط سرحدى ایران و بدرفتارى روسها با سکنه آننواحى، در مردم حالت انتقامجویى و آمادگى براى مقابله فراهم شد.مؤلف کتاب «تاریخسیاسى و دیپلماسى» در این زمینه مىنویسد:
«اجحافات و رفتار بى رویه مامورین دولت روس که باعث تنفر مردم در ایالات متصرفه گردیده و از همان سال 1230 سکنه این نواحى را تکان داد و بالاخره در سال1241 مبدل به یک شورش و هیجان عمومى گردید» (10) .
«...ظلم و فجایع دولت روسیه علماى مسلمان را در مشاهد متبرکه سخت مضطرب و نگران ساخته بود..» . (11)
افکار مردم به حد اعلا بر ضد روسیه تهییجشده بود.ملت و روحانیون و اغلب زمامداران تقاضاى اعلان جنگ بر ضد دولت روسیه داشتند.در تاریخ 5 ذیحجه 1241 (11 ژوئیه 1829) «آقا سید محمد مجتهد» به همراهى یکصد تن از روحانیون وارد سلطانیه شد. دسته دیگرى از اهالى به سرپرستى «ملا احمد نراقى» نزد فتحعلیشاه آمدند و به تظاهرات پرداختند (12) و نتیجه این شد که: در اثر حمله نیروهاى ایران به قواى روس که از ذیحجه 1241تا آخر محرم 1242 انجام گرفت تمام نواحى که مطابق «معاهده گلستان» تسلیم روسها شده بود از جانب قواى ایران اشغال گردید.