سوال :به استناد مطلبی که در صفحه 256 (کتاب روانشناسی رشد 1 و 2، تألیف جیمز دبلیو وندر زند، ترجمه حمزه گنجی) پیرامون خودارضایی که مطرح می کند «نه تنها از نظر پزشکی هیچ ضرری به فرد نمی رساند، از نظر روانی امتیازهایی نیز دارد» از نظر روایات ما برای منع این عمل برای نوجوانان چه توجیهات و دلایل وجود دارد؟ (چگونه می توانیم در این رابطه برای دوری جستن از این عمل برای نوجوانان استدلال کنیم)
------------------------------------------
پاسخ :اگر بخواهیم زیانهاى استمناء را به طور خلاصه ذکر کنیم، فهرستوار به زیانهایى که در کتاب بلوغ Jمده، بسنده مىکنیم و اگر به جاى ده ضررى که برخواهیم شمرد، یکى از Jنها هم وجود داشته باشد، کافى است که دین Jن را حرام کند و انسان هم مرتکب Jن نشود. این زیانها عبارتند از:
1ـ تحریک زیاد هیپوتالاموس و در نتیجه تحریک افراطى غدد جنسى که سبب پرکارى و نامتناسب Jنها مىشود، بلوغ زودرس را به دنبال دارد.
2ـ کاهش و تخلیه مکرر قواى جسمى و روحى به ضعف عمومى بدن و بالاخره پیرى زودرس مىانجامد.
3ـ به علت افزایش جریان خون در اعضاى تناسى، مغز و مراکز حساس، پیوسته دچار کاهش نسبى جریان خون مىشود، همچنین تخلیههاى مکرر عصبى و عدم ارضاى روحى در دراز مدت، موجب ضعف عصبى و عوارض روحى مىگردد.
4ـ رکود فکرى، اختلاف و ضعف حافظه، کاهش اراده در کسانى که استمنا مىکنند، دیده مىشود.
5ـ ضعف بینایى و بىاشتهایى، و در صورت افراط، ضعف استخوانى و ناراحتى مفصلى در این افراد شایع است.
6ـ فرد از نظر فکرى نوعى توجه نسبتاً مداوم به موضوعهاى جنسى پیدا مىکند که این امر مانع تفکر Jزاد مىشود و بنابر این، از عوامل رکود فکرى به حساب مىJید.
7ـ در مراحل افراطى به ضعف جنسى و انزال زودرس منجر مىشود.
8ـ به علت ارضاى ناقص و غیرطبیعى و اختلالهاى حاصله، بعد از ازدواج غالباً امور زناشویى به طور طبیعى صورت نمىگیرد و گاه شخص در روابط زناشویى شکست خواهد خورد.
9ـ گوشهگیرى، یأس و بىتفاوتى نسبت به مسائل مهم حیاتى، غم و کدورت روانى و عوارض دیگر Jن است.
10ـ در موارد شدید Jزارطلبى یا خودJزارى دیده مىشود.
هر چند بین روانپزشکان و روانشناسان و پزشکان درباره داشتن ضرر جسمى و روانى این عمل توافقى وجود ندارد و به یک نظر قطعى نرسیدهاند و هر کدام براى خود شواهد و دلایل خود را اقامه مىکنند. ولى اولاً در کتب معتبر علمى مثل مجموعهى DSM که اختلالهاى روانى را موراد بحث و بررسى قرار مىدهد، این عمل (خودارضایى) را از جملهى اختلالها شمردهاند و دستورالعملهایى براى پیشگیرى و یا حذف Jن در رفتار کودک و نوجوان بیان داشتهاند.
ثانیاً در بسیارى از موارد، علم و تجربه علىرغم تمام پیشرفتهایى که داشته و دارد نتوانستهاند علت ممنوعیت و یا لزوم برخى اعمال و اشیاء و Jن چه مربوط به انسان است، درک کند و بفهمد. چرا که هنوز دانش بشر به اندازهاى رشد نکرده است که به تمام مصالح و مفاسد فوائد و ضررهاى استمناء و اعمال مربوط به انسان را درک کند و بشناسد.
ولى دین اسلام و خداوند متعال که انسان را خلق کرده به تمام زیر و بم و ویژگىهاى انسان Jگاهى کامل دارد و لذا برخى امور را لازم و ضرورى دانسته و برخى اشیاء و اعمال را حرام و ممنوع دانسته است.
پس راه دیگرى که براى مصالح و مفاسد مطرح است شرع مقدس و دستورات دینى است و از سخن خدا و پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) مىتوانیم راه سعادت و خوشبختى را پیدا کنیم. هر چند ممکن است در برخى موارد علم و تجربه و پیشرفت تکنولوژى نیز به ما چیزهایى را بیاموزد، ولى نه تمام Jنها را.
در عین حال جزوهى ضمیمه نامه را براى مطالعه بیشتر و استدلال کردن براى نوجوانان برایتان ارسال مىکنیم.